Fundacja Dbam o Zdrowie: Archiwum wiadomości

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćArchiwum wiadomości

Fundacja Dbam o Zdrowie Organizacją Pożytku Publicznego

29 maja 2008 r. nasza Fundacja uzyskała status Organizacji Pożytku Publicznego.

Otrzymanie tego statusu jest dla nas dużym wyróżnieniem bowiem nie każda Fundacja może taki status otrzymać. Każda Fundacja starająca się o przyznanie statusu OPP musi wykazać się podjętymi i zrealizowanymi zgodnie ze swoim statutem działaniami. Fundacja Dbam o Zdrowie jest młodą fundacją (działalność operacyjną   prowadzi dopiero 8 miesięcy) stąd tym większa radość, że przez tak krótki okres czasu udało się zorganizować wiele akcji pomocy.

Co dokładnie oznacza dla Fundacji status OPP?

Każdy podatnik, raz w roku może przekazać na cele Fundacji 1 procent należnego fiskusowi podatku. Co więcej darowizny przekazywane w ciągu roku do wys. 6% dochodu, mogą być odliczane w zeznaniu rocznym od podstawy opodatkowania. Podatnik wskazuje je w PIT-O. Dokumentem poświadczającym darowiznę jest dowód wpłaty na rachunek bankowy Fundacji.

Kto może przekazać  1% podatku  dla  FUNDACJI Dbam o Zdrowie?

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku (po raz pierwszy!)
  • podatnicy rozliczający się na zasadch ryczałtowych, muszą zadeklarować w swoim zeznaniu podatkowym 1% podatku dochodowego dla OPP do końca stycznia

Jak można przekazać 1% podatku?

Od 2007  roku wprowadzony został uproszczony mechanizm przekazywania 1% podatku.

Rozliczając się z Urzędem Skarbowym wypełnijcie Państwo WNIOSEK O PRZEKAZANIE 1% PODATKU NALEŻNEGO NA RZECZ ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP), który stanowi część formularza PIT:

• w formularzu PIT-36 w części "P"
  • w formularzu PIT-37 w części "I"  (wzór poniżej)
  • w formularzu PIT-28 w części "O"

Chcąc to uczynić Podatnik powinien obliczyć wysokość kwoty odpowiadającej 1% swojego podatku oraz w odpowiedniej rubryce umieścić nazwę:

Fundacja Dbam o Zdrowie

i numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego:

KRS: 0000286305

Państwa podatek na rzecz naszej Fundacji   zostanie  przekazany na konto Fundacji Dbam o Zdrowie przez Urząd Skarbowy w terminie do 3 miesięcy od złożenia Państwa zeznania podatkowego.