Fundacja Dbam o Zdrowie: Akcja Podaruj Zdrowie

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćAkcja Podaruj Zdrowie

Pilotażowa Akcja "Podaruj Zdrowie" w Łodzi

Pierwsza w Polsce masowa akcja mająca na celu pomoc w wykupieniu leków.

Termin: 21-31 stycznia 2008 roku

W dniu 21 stycznia 2008 roku zainicjowaliśmy w Łodzi akcję „Podaruj Zdrowie”, która ma na celu pomoc w dofinansowaniu zakupu leków dla najbardziej potrzebujących osób – znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej.
Przygotowując się do akcji mieliśmy świadomość, iż będzie to dla nas ogromne wyzwanie organizacyjne oraz finansowe.
Tymczasowe Biuro Rejestracji otwarte zostało w aptece przy ulicy Łagiwenickiej 31, tutaj mieszkańcy Łodzi i okolic mogli składać (w godzinach 10:00-15:00) wnioski o dofinansowanie zakupu lekarstw. Ze wsparcia Fundacji skorzystało ponad 1100 osób. Głównym kryterium przyznawania pomocy był miesięczny dochód brutto nie przekraczający kwoty 1000 złotych lub sytuacja życiowa – choroby, konieczność finansowania długotrwałej terapii, stałego przyjmowania leków. Pomoc została przekazana w postaci kart "Podaruj zdrowie", za które beneficjenci mogli wykupić potrzebne  lekarstwa.
Akcja pozwoliła na szybkie i bezpośrednie dotarcie do potrzebujących w regionie łódzkim.