Fundacja Dbam o Zdrowie: Komu pomogliśmy?

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćKomu pomogliśmy?

9. Fundacja Szczęśliwe Dzieciństwo

20-113 Lublin, ul. Jezuicka 4/9
www.fsd.lublin.pl
Fundacja Szczęśliwe Dzieciństwo jest przykładem typowej organizacji oddolnej,  powstała, dlatego że znaleźli się ludzie, którzy chcieli być aktywni na określonym odcinku społecznym. Historia tej działalności rozpoczęła się na przełomie 1982/83 r.
Fundacja prowadzi działalność profilaktyczną poprzez przygotowywanie młodych ludzi do aktywnego działania we własnym środowisku, do samodzielności, zaradności i inicjatywy, do samokształcenia i samowychowania. Oznacza to, że istotą pracy wychowawczej jest angażowanie młodych ludzi w różne formy aktywności oraz przygotowanie ich do niej. Ważną ideą Fundacji jest nieustanne stwarzanie podopiecznym różnych możliwości, które kształcą, nobilitują, dają poczucie równowartości z innymi. Podstawową formą jej działalności jest program wychowawczy Akademia Młodzieżowa, wspierany przez Instytut na Rzecz Wychowania, Dom Akademii Młodzieżowej w Motyczu Leśnym czy Ośrodek Edukacji Społecznej.