Fundacja Dbam o Zdrowie: kampania 2010 - "Wybory 2010"

Jesteś tutaj:   Strona Główna1%kampania 2010 - "Wybory 2010"

Nagroda Newsweek Polska za najlepszą kampanie 1%

Fundacja Dbam o Zdrowie otrzymała nagrodę za najlepiej zorganizowaną akcję specjalną w konkursie Newsweek Polska. Jest to już trzecia edycja konkursu mająca na celu zachęcić fundacje do promowania ideii 1%. W ubiegłym roku Fundacja otrzymała nagrody w 2 kategoriach. W tym roku nagroda przypadła nam za zorganizowanie eventu "Góra leków"

Ewent ten był częścią kampanii 1%. W dniu 11 lutego a więc w Międzynarodowym Dniu Chorego w pasażu Schillera w Łodzi zorganizowana  został nietypowy akcja mająca na celu zwrócenie uwagi przechodniów oraz mediów na problem niwykupywania leków. Od rana stanęła w pasażu góra składająca się z ok. 4 tys. pudełek imitujących niwykupione leki. Była to symboliczna ilość  leków, która  każdego dnia  może być niewykupiona przez chorych gdyż nie mają  oni wystarczających środków finansowych. Nagroda ta niezmiernie ucieszyła wszystkie osoby związane z fundacją gdyż własnie w tym roku fundacja w ramach swojej kampanii społecznej i 1% "postawiła" na   nietypowe akcje mające na celu pobudzenie wyobraźni społeczeństwa i przyłączenie się do akcji przekazywania 1% z podatku.

fot. Piotr Sadurski/Newsweek