Fundacja Dbam o Zdrowie: Inne działania

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćInne działania

12 letni Kuba dostał pompę insulinową

W piątek 29 października Kuba nasz 12 letni podopieczny otzymał pompę insulinową.

Piątek 29 październik  2010 to szczególna data dla Kuby, 12 letniego  podopiecznego Fundacji "Dbam o Zdrowie"

W tym dniu Kuba osobiście odebrał z apteki pompę insulinową gdyż w styczniu tego roku zdiagnozowano u chłopca cukrzycę typu 1.

Dzięki  ludziom dobrej woli zbiórka trwała niespełna pół roku. Sytuacja Kuby wszystkich bardzo poruszyła. Wśród darczyńców znaleźli się również pracownikcy Polskiej Grupy Faramceutycznej w Łodzi, którzy zebrali znaczną kwotę podczas wewnętrznej zbiórki w firmie i przeznaczyli ją na pomoc dla chłopca.Pompa czekała na Kubę w aptece kilka dni,  wystawiona na jednej z półek  wzbudzając duże zainteresowanie i jak mówi personel apteki i tęskny wzrok tych chorych, którzy czekają w długiej kolejnce w NFZ na sfinansowanie swoich pomp.

Pompę  przekazała Kubue właścicielka i kierownik apteki pani mgr Katarzyna Szarwiło z apteki w Łaziskach Górnych przy ul. Chopina. Pani mgr należą się wielkie podziekowania za wsparcie Fundacji. Wzruszona mama Kuby powiedziała "całość akcji bardzo  nas zaskoczyła , prosiliśmy o pomoć w dofinansowaniu zakupu - wiedząc, że daleka droga przed nami - a dzieki pomocy i ofiarności  wszystko poszło bardzo, bardzo szybko - szybciej od  oswojenia się przez Kube z chorobą". Najbardziej  szczęśliwy był oczywiście Kuba, a jego uśmiech wynagradza chyba wszystkim "zbieraczom"  trud i ich ofiarność.

Kuba długo nie mógł się pogodzić z chorobą ale  teraz po spotkaniach i wyjazdach ze Stowarzyszeniem Cukrzyków (działającym przy Klinice w Ligocie) z innymi dzieciakami dochodzi do wniosku, że to jednak nie koniec świata , nie on jedyny na świecie  i w sumie da się z tym żyć.  Może nie będzie strażakiem ale są na szczęście inne fajne zawody.

Jak każde dziecko ma jednak chwile słabośc, cały czas  musi  się kotrolować i pilnować zalecanej diety,  co dla 12 latka jest dość  uciążliwe. Na straży stoi jednak mama, która zawsze potrafi wytłumaczyć synkowi, że jest wyjątkowym dzieciem ale na jego barkach spoczywa w dużej mierze odpoweidzialność za swoje zdrowie i życie.

Podłączenie Kuby do pompy wymaga od niego dużej  samodzielności. Musi  jeszcze trochę czasu pouczyć się jak w pełni  kontolować i samodzielnie wyliczać wszystkie niezbednie paramety. Już w grudniu czeka go wizyta w Górnośląskim Centrum Zdrowia Dziecka w  Katowicach  Ligocie przy  ul. Medyków.

Kuba i jego mama Pani Katarzyna bardzo serdecznie dziękują wszystkim za pomoc, zaangażowanie i słowa otuchy.