Fundacja Dbam o Zdrowie: Biegnij po zdrowie

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćBiegnij po zdrowie

Łódź Maraton Dbam o Zdrowie 2011

4-5 czerwca  - po kilkuletniej przerwie  do Łodzi znów powrócił maraton. Łódź Maraton Dbam o Zdrowie zorganizowała Polska Grupa Farmaceutyczna wraz z Aptekami Dbam o Zdrowie.

Partnerem był Urząd Miasta Łodzi. Był to pierwszy maraton w Polsce, który prócz rywalizacji sportowej i z własnymi słabościami miał charakter społeczny. Uczestnicy maratonu mogli biec w określonym  celu charytatywnym. Jeden z maratończyków przyjaciel naszej Fundacji Sławek Narel biegł po ortezy dla 11 letniej Paulinki.

Paula od urodzenia cierpi na porażenie mózgowe. Lekarze zbyt późno postawili prawidłową diagnozę stąd dziewczynka ma problemy z chodzeniem. Przeszła już kila operacji dzięki, którym może samodzielnie chodzić ale na krótkie dystanse. Ponieważ kości rosną szybciej niż mięśnie chodzenie dodatkowe sprawia jej ból. Aby pomóc Pauli chodzić konieczne są ortezy na obie nóżki. Fundacja Dbam o Zdrowie była partnerem społecznym maratonu. Podczas biegu śniadaniowego a także podczas maratonu w hali Atlas Arena wolontariusze fundacji również chcieli wesprzeć zbiórkę na zakup ortez. Do oznaczonych puszek każdy mógł wrzucić przysłowiowy grosik. Była również możliwość zakupu cegiełek w cenie 50 zł. Poniżej kilka fotek z maratonu. Na fotografiach m.in. Sławek Narel, który biegł po ortezy dla Paulinki, nasi maratończycy czyli Sławek i Tomek Kisiel - prezes Fundacji "Dbam o Zdrowie", Paulina z rodzicami i członkami zespołu fundacji.

Prasa o maratonie

Wywiad z prezesem Fundacji