Fundacja Dbam o Zdrowie: Inne działania

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćInne działania

Współpraca z Fundacją Iskierka

Aby wesprzeć  rodziców chorych dzieci z rejonu Górnego Śląska dwie fundacje czyli Fundacja Dbam o Zdrowie oraz Fundacja Iskierka, którym leży na sercu pomoc dzieciom z chorobami nowotworowymi i ich rodzinom połączyły wspólnie siły i nawiązały długotrwałą bo roczną współpracę.

Wspólnie ufundowały karty dla rodzin, w których opieka nad chorym dzieckiem wymaga długotrwałego leczenia w tym stałego przyjmowania leków. Dzięki  takiej współpracy problem zakupu leków przez beneficjentów Fundacji ISKIERKA zostanie  rozwiązany a rodzice nie będą już martwić się  skąd zdobyć środki na  ich zakup.

Fundacja ISKIERKA zajmuje się budowaniem systemów wsparcia finansowego, psychologicznego i społecznego dla dzieci z chorobą nowotworową i ich rodzin. Fundacja Dbam o Zdrowie przyjęła sobie za cel pomoc osobom, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej i materialnej i nie stać ich na zakup niezbędnych leków.

W długotrwałym procesie leczenia chorób onkologicznych u dzieci jest wiele kosztów, które często są po stronie rodziców. To m.in. zakup leków wspomagających proces leczenia i drobnych medykamentów w aptekach. Jedno z rodziców najczęściej rezygnuje z pracy, aby móc opiekować się dzieckiem przebywającym w szpitalu. Ma to także duży wpływ na pogorszenie się sytuacji finansowej rodziny, zdeterminowanej w walce o zdrowie i życie dziecka.

W tym celu została opracowana specjalna karta, którą zdobi rysunek 7 letniego Maksa z chorobą nowotworową.

Akcja ruszyła od początku tego roku.  Pierwsze rodziny już z nich korzystają.

Cieszymy się, że możemy im pomóc.