Fundacja Dbam o Zdrowie: Nasi podopieczni

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćNasi podopieczni

Magda Nowak

W 2010 r. zdiagnozowano u Madzi  Zespół Wolframa, którego skutkiem jest cukrzyca typu I, problemy ze wzrokiem i słuchem. Madzia jak każda nastolatka lubi się spotykać z przyjaciółmi, śmiać się i słuchać muzyki. Uwielbia słodycze. Pomaga też mamie w kuchni bo lubi gotować może jak sama pisze gotowanie to jej hobby.

Zespół Wolframa to niezwykle rzadka, genetycznie uwarunkowana choroba neurodegeneracyjna objawiająca się cukrzycą, atrofią nerwu wzrokowego i głuchota. Ponadto atakuje ośrodkowy układ nerwowy (zwłaszcza pień mózgu). Częstość występowania choroby szacuje się na 1:770000, a nosicielstwo mutacji na 1:354. Magda przeszła szereg badań po których stwierdzono niedosłuch odbiorczy obustronny stopnia średniego a po badaniu okulistycznym stwierdzono zanik nerwu wzrokowego obu oczu. Madzia wymaga aparatów słuchowych oraz okularów lornetkowych do bliży.

Każdy może  pomóc  wpłacając każdą dowolną darowiznę na konto fundacji z dopiskiem "Dla Magdy Nowak" a także przekazując  zgromadzone przez siebie plusy na rzecz Magdy  w aptekach. (patrz.: www.pof.pl)

Każdy może też przekazywać swój 1% dla dziewczynki.

Załóż zbiórkę!