Fundacja Dbam o Zdrowie: Nasi podopieczni

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćNasi podopieczni

Robert Kujawski

Pan Robert jest osobą niepełnosprawną. Porusza się na wózku inwalidzkim. Od 2004 r. boryka się z problemem zakażonych odleżyn i gronkowcem złocistym.
Przeszedł już trzy operacje  zamknięcia ran. Jednak stan zdrowia nie poprawia się i z powodu zakażeń odleżyny otwierają się. Towarzyszą temu wysokie gorączki, dreszcze i obfite wysięki  z ran. Pan Robert nie posiada dochodu, utrzymuje się jedyne z zasiłku z MOPS-u.  Rodzice pana Roberta nie żyją,  jest więc zdany sam na siebie. Przed operacją i walką z gronkowcem Robert grał w kosza na wózku i dużo trenował. Jest uzdolniony muzycznie, gra na gitarze (najchętniej blusa)

Walka z gronkowcem jest ponad siły Roberta.  Potrzebne są środki opatrunkowe, gaziki sterylne, środki do odkażania i wiele, wiele innych art. medycznych. Tragiczna historia Roberta zaczęła się 10 lat temu od wypadku. Robert niefortunnie spadł z rusztowania i złamał dwa kręgi uszkadzając rdzeń. Operacja nie pomogła. Paraliż sięga od piersi w dół. Przez jakiś czas Robert przebywał w specjalistycznym  domu pomocy ale nie prowadzono tam żadnej rehabilitacji. Robert starał się sam jak najwięcej ćwiczyć. Nieszczęśliwie doznał kontuzji biodra. Konieczna była interwencja szpitalna.  W szpitalu został zakażony  gronkowcem, z którym walczy do dziś. Gdy gorączki sięgają do 40 stopni  znajomi wzywają pogotowie, które nie zawsze chce zawieźć Roberta do szpitala, w którym niestety  traktowany jest po macoszemu. Jedyna pomoc doraźna to  założenie  opatrunków i wypisanie do domu. Robert utrzymuje się z kwoty 74 zł. Wcześniej otrzymywał rentę rodzinną po mamie ale została mu odebrana w 2010 r. gdyż przysługuje ona tylko osobom uczącym się. Renta inwalidzka nie przysługuje panu Robertowi gdyż szkoła policealna, do której chodził Robert skreśliła go z listy uczniów. Pomagają mu  obcy ludzie i jego przyjaciel Henryk, który również porusza się na wózku.

Pomóżmy Robertowi wygrać z gronkowcem.

Można przekazywać darowizny na konto Fundacji z dopiskiem "Dla Roberta Kujawskiego" a także   przekazać zgromadzone przez siebie plusy  na rzecz Roberta  w aptekach (patrz.:www.pof.pl)

Każdy może też przekazać 1%  swojego podatku na rzecz pana Roberta. Liczy się każda pomoc.

Załóż zbiórkę!