Fundacja Dbam o Zdrowie: Kampania 2012 - Samotna mamo, nie jesteś

Jesteś tutaj:   Strona Główna1%Kampania 2012 - Samotna mamo, nie jesteś

1% dla Domów Samotnej Matki

Od 3 lat Fundacja Dbam o Zdrowie wspiera Domy Samotnych Matek. Pod opieką jest 15 domów, w których przebywa ponad 250 matek i ponad 270 dzieci. Ilość pań przebywających w domach cały czas  się zmienia gdyż  matki się usamodzielniają i opuszczają placówki, dzięki którym stanęły na nogi. Potrzeby tych instytucji a także i samych przebywających tam matek są bardzo dużo. Brakuje środków na leki, pampersy i mleko dla dzieci a także  ubrania w tym zwałszcza bielizny. Potrzeby rzeczowe są bardzo ważne bo to zapewnia każdemu pewną stabilność i zdejmuje z serca tych kobiet duży ciężar. Dzięki wsparciu domów jak i samcyh matek przez naszą Fundację nie muszą się już one martwić o pozyskanie środków na leki, mleko i inne artykuły medyczne. Jednak potrzeby materialne to nie wszystko. Bardzo ważna jest pomoc psychologiczna gdyż do placówek  kobiety  trafiają czasami prosto z "ulicy" uciekając przed swoimi brutanymi partnerami. Brutalność ta to nie tylko przemoc fizyczna bo  takie rany szybko się goją. O wiele gorsza jest przemoc psychiczna bo czasami trauma pozostaje na długie lata. Do domów trafiają również nieletnie dziewczyny, które rodzina wyrzuciła z domu. Nie mają ze sobą prawie nic. Jedna z podopiecznych domu, którym się opiekujemy opowiadała, że wyszła z domu tylko w tym co miała na sobie i z zapasową bielizną zdjążyła jeszcze tylko zabrać  książki dla dzieci do szkoły. Uciekła z domu z trójką nieletnich dzieci. Pomoc i wspracie otrzymała wasnie w Domu Samtonej Matki zarówno tą psychologiczą, prawniczą a także tą ludzką życzliwość tak bardzo potrzebną każdemu z nas niezależnie od naszej sytuacji.