Fundacja Dbam o Zdrowie: Wolontariusze

Jesteś tutaj:   Strona GłównaPomocWolontariusze

O Wolontariacie i Wolontariuszach

Wolontariat (łac. volontarius - dobrowolny) dobrowolna, bezpłatna, świadoma praca na rzecz innych lub całego społeczeństwa, wykraczająca poza związki rodzinno-koleżeńsko-przyjacielskie.

Wolontariusz to osoba pracująca na zasadzie wolontariatu.

Powyższe definicje to suche fakty dotyczące pracy wolontariatu. Taką definicję podaje m.in. Wikipedia, a także inne słowniki i encyklopedie. Ale przecież nie o definicje tu chodzi.  Liczy się  człowiek i to On jest najważniejszy. Zarówno człowiek, który potrzebuje pomocy jak i ten co tej pomocy udziela. Tylko dzięki pracy ludzi dobrej woli możliwa jest działalność  większości fundacji, stowarzyszeń i instytucji niosących pomoc. Również nasza fundacja działa całkowicie na zasadzie wolontariatu. Są to pracownicy Polskiej Grupy Farmaceutycznej S.A. oraz jej spółek zależnych na terenie całej Polski choć oczywiście największa grupa to koleżanki i koledzy z Łodzi, których tak jak wszystkich wolontariuszy na Świecie łączy  i motywuje jeden cel:

• chęć spłacenia dobra, które kiedyś od kogoś się otrzymało
  • chęć zrobiena czegoś dobrego, pożytecznego
  • potrzeba kontaktu z ludźmi lub nawiązania nowych znajomości
  • potrzeba bycia potrzebnym

Dlatego też m.in. tak ważny jest wolontariat . Widzą to zarówno ludzie jak i świtowe organizacje. Rok  2001 został uznany przez ONZ Międzynarodowym Rokiem Wolontariatu.

Dla nas jedna z najważniejszych dat to Dzień Wolontariusza , który przypada 5 grudnia.

ustawa o wolontariacie - Dokument PDF - rozmiar:181 kB