Fundacja Dbam o Zdrowie: Nasi podopieczni

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćNasi podopieczni

Ada Wnuk

Adulka cierpie na SMA I czyli rdzeniowy zanik mięśni. Cały czas jest wentylowana mechanicznie. Rodzice Ady stworzyli dziewczynce wspaniałe warunki. Ada nie musi przy swoim schorzeniu być w szpitalu bowiem ma sterylne szpitalne warunki w domu. Ma tam wszystko, cały niezbędny sprzęt a mama Ady, która jest z Nią cały czas . Jest dla dziewcznki matką, przyjaciółką, opiekunką i pielęgniarką.

co to takiego SMA I

Rdzeniowy zanik mięśni typ I (choroba Werdniga - Hoffmanna - SMA I) rozpoznawany jest najczęściej w ciągu kilku pierwszych miesięcy życia dziecka. Proces chorobowy dotyczy neuronów rogów przednich rdzenia kręgowego. Brak impulsów nerwowych dochodzących do mięśni szkieletowych powoduje osłabienie napięcia i siły mięśniowej.

Rodzice zamartwiają się w pierwszym rzędzie ograniczeniem rozwoju fizycznego swoich dzieci. Zapominają o tym, że brak ruchów kończyn, niemożność siedzenia i chodzenia nie wpływają bezpośrednio na czas przeżycia. Życie dziecka zależy od jakości układu oddechowego. Wszystko inne jest mniej znaczące.
U każdego dziecka z SMA I dochodzi do niewydolności układu oddechowego. W sposób szczególny dotyczy to niemowląt, u których rozpoznanie postawiono w ciągu kilku pierwszych miesięcy życia. Przeżycie tych dzieci zależy od szybkości działania rodziców i lekarzy.

Do opieki nad dziewczynką potrzebny jest sprzęt, który rodzice posiadają taki jak ssak, pulsoksymetr, butlę z tlenem i ambu. Do ssaka potrzebne są jałowe cewniki do odessania gęstej wydzieliny lub pokarmu z jamy ustnej. Cewniki należy przepłukiwać solą fizjologiczną.Potrzene są więc non stop cewniki, opatrunki jałowe, sól fizjologiczna.

Pomóc rodzicom Ady może każdy przekazując plusy w Programie Opieki Farmaceutycznej (szczególowe informacje na stronie www.doz.pl)

a także przekazując swój 1% w okresie rozliczenia oraz przekazując darowizny z dopiskiem "Dla Ady Wnuk".

Załóż zbiórkę!