Fundacja Dbam o Zdrowie: Inne działania

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćInne działania

Sprzęt sensoryczny dla Mateuszka

Podczas Łódź Maratonu Dbam o Zdrowie Sławek Narel biegł dla 5 -letniego Mateusza podopiecznego Fundacji. Z uzbieranych środków poprzez portal siepomaga.pl, na którym trwała zbiórka zakupiony został sprzęt sensoryczny dla Mateusza.Rodzice chłopca spotkali się ze Sławkiem w aptece przy.Placu Wolności 2 gdzie czekała już ścieżka sensoryczna oraz piłka z kolcami. Słwawek otrzymał w ramach podziękowania dyplom a Mateusz medal.

Autystyczne dzieci potrzebują wielu zajęć terapeutycznych. Mateusz ma zajęcia z logopedą, psychoedukacyjne i z integracji sensorycznej (SI). Zajęcia psychoedukacyjne rozwijają funkcje poznawcze i motoryczne. Integracja sensoryczna to zajęcia ruchowe stymulujące zmysły wzroku i słuchu, które u dzieci autystycznych są bardziej zaburzone. To są zajęcia ruchowe, bujanie się, skakanie, obracanie.

Mateuszek ma też raz w tygodniu zajęcia ruchu rozwijającego. Są to zajęcia wykonywane wspólnie z innymi dziećmi i ich rodzicami. Dzieci z autyzmem trzeba nauczyć wykonywania poleceń i naśladować. Na przykład jeden z rodziców, trzymając za rączkę swoje dziecko, podaje piłkę drugiemu dziecku. Drugi rodzic odbiera piłkę i podaje kolejnemu dziecku. Z czasem dzieci powinny same sobie podawać piłkę.
W domu, bawiąc się z Mateuszem, też wplatamy elementy terapii sensorycznej. Są to zabawy polegające na skakaniu na piłce czy przechodzeniu pod tunelem. Zamontowaliśmy huśtawkę, bo ona też jest zalecana dla dzieci z autyzmem.

U dzieci z autyzmem występują problemy gastrologiczne, które wymuszają stosowanie specjalnych diet. Badania wykazały że Mateusz w przewodzie pokarmowym ma grzyby i pasożyty, które powodują zaparcia, bóle brzucha, rozwolnienia. W jednej z poradni zalecono aby Mateusz przebywał na diecie bezglutenowej.

W Centrum Alergologii prof. Krzysztofa Buczyłko przeprowadziliśmy też badania na nietolerancje pokarmowe, a konkretnie na ilość przeciwciał IgG. Badanie nietolerancji IgG wykonuje się w przypadku alergii, która objawia się po dłuższym okresie, co powoduje że pojawiające się stany zapalne jelit można nie skojarzyć z reakcją alergiczną. Dzieci z autyzmem często mają nietolerancję na przeciwciała IgG. Badania ujawniły, że Mateusz nie toleruje soi, sezamu, orzechów i kilku innych produktów.

Każdy może pomóc Mateuszowi - zbiórka na portalu siepomaga trwa do 11 lipca.