Fundacja Dbam o Zdrowie: Nasi podopieczni

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćNasi podopieczni

Joanna Wileczek

Joanna ma 28 lat a już od 25 lat choruje na cukrzycę insulinozależną. Cukrzycy właściwie nie widać gołym okiem, jednak trzeba dostosować do niej wiele spraw. Między innymi codziennie musi podawać sobie insulinę.

Niestety, codzienne iniekcje powodują wiele skutków ubocznych. Poza tym, każdy dzień pani Asi musi być taki sam, jak w zegarku - zastrzyki i posiłki muszą być o stałych porach. Spóźnienie może słono (na ironię) kosztować, powodując wysoki lub bardzo niski poziom cukru we krwi. Bez względu na to, w którą stronę odchyli się poziom cukru, jak najszybciej musi wrócić do normy.

Taki uregulowany tryb życia jest nierealny przy małym dziecku. Pani Asia ma wspaniałego synka, który pochłania jak to malec mnóstwo energii. Asia musi mieć siły, żeby nie martwiąc się o poziom cukru, cieszyć się każdą chwilą radości ze swoim dzieckiem.

Rozwiązaniem tej sytuacji jest pompa insulinowa. Urządzenie to działa jak ta część trzustki, która u mnie nie funkcjonuje. W czasie ciąży Asi przysługiwała wypożyczona pompa, jednak musiała ją zwrócić. Niestety, jej zakup i utrzymanie przekracza możliwości finansowe Jej rodziny.

Pompa insulinowa pozwoli Asi sprawniej funkcjonować, ułatwi pracę i opiekę nad synkiem, a w przyszłości pozwoli uniknąć powikłań. A powikłania mogą być bardzo poważne, m.in. ślepota, amputacja kończyn, brak czucia, niegojące się rany czy dializy.

Załóż zbiórkę!