Fundacja Dbam o Zdrowie: Nasi podopieczni

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćNasi podopieczni

Jaś Olbryś

Jaś urodził się w 2010 r. jako zdrowe dziecko i nikt by nigdy nie przypuszczał, że zachoruje na mucowiscydozę. Nieuleczalną genetyczną chorobę.  Jaś ma też częściową niewydolną trzustkę. W drugim roku życia wykryto u niego powiększoną wątrobę  i grudki żółci. Musi przyjmować dużo leków. Dieta małego musi być też uzupełniana  o różne witaminy.

Ciągłe pobyty  w szpitalu, leczenie, inhalacja, itp. zabierają bardzo dużo czasu i siły.  Rodzina stara się żyć normalnie, mimo całej listy zakazów, typu nie chodzić do marketów, nie spotykać się z dziećmi, nie dotyklać piasku, ziemi, nie pływać... Jasio jest ciekawym, pogodnym chłopczykiem, uwielbia się bawić autkami, rysować kredkami, grać na instrumentach, tańczyć i oglądać bajki, a także majsterkować. Można by wymieniać i wymieniać co lubi Jasio. Jak to dziecko musi wszystkiego dotknąć, spróbować, poczuć na własnej skórze. Mimo wielu zakazów powoli  zaczyna przyzwyczajać się i akceptować nową sytuację i dzielnie ją znosi.

Jeśli chcesz i możesz pomóż Jasiowi. Przekaż swoje plusy na rzecz Jasia w Programie Opieki Farmaceutycznej a do  stycznia do kwietnia każdego roku możesz przekazać swój 1% na Jasia z dopiskiem "dla Jasia Olbrysia"

Załóż zbiórkę!