Fundacja Dbam o Zdrowie: Aukcje/Koncerty chartytatywne

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćAukcje/Koncerty chartytatywne

Koncert charytatywny na rzecz Fundacji Gajusz i Fundacji Dbam o Zdrowie

28 marca 2008 r. w Teatrze Nowym odbył się koncert na rzecz dwóch łódzkich fundacji, Fundacji Gajusz i Fundacji Dbam o Zdrowie

wystawa prac artystów plastyków na deskach Teatru Nowego

Prawie 40 tysięcy złotych zasili konto Fundacji Gajusz i Fundacji Dbam o Zdrowie dzięki darczyńcom, którzy przyjęli zaproszenie na koncert charytatywny i aukcję zorganizowaną 28 marca w Łodzi przez Polską Grupę Farmaceutyczną, Grupę Kolastyna oraz Spółkę Partner Center. Gwiazdą wieczoru była Młodzieżowa Orkiestra Dęta Vivat! z Sierakowa Wielkopolskiego.

Młodzi muzycy i towarzysząca orkiestrze grupa taneczna wystąpili na deskach Teatru Nowego  nieodpłatnie. Można zatem powiedzieć, że był to koncert „dzieci – dzieciom”, albowiem adresatami pomocy będą właśnie dzieci - podopieczni Fundacji Gajusz i Fundacji Dbam o Zdrowie.  Część dochodu z aukcji przeznaczona zostanie ponadto na opiekę paliatywną nad dziećmi w Armenii.

Orkiestra nastolatków z Sierakowa Wielkopolskiego, wielokrotnie nagradzana w kraju i za granicą, zagrała znane standardy muzyki filmowej i jazzowej. Dyrygentem zespołu jest Robert Morkis, a autorką układów choreograficznych grupy tanecznej - Inga Linde.

Gospodynią muzycznej części wieczoru była znana łódzka dziennikarka telewizyjna Monika Andrzejczak, natomiast aukcję obrazów i win poprowadził popularny satyryk - Stanisław Bożyk.

Pod młotek trafiły dzieła artystów malarzy i grafików oraz fotografików, zaprzyjaźnionych z Polską Grupą Farmaceutyczną, oraz unikatowe butelki najprzedniejszych win świata, podarowane przez Partner Center i współpracujących z firmą producentów. Wśród ofiarodawców byli m.in. Iwan Kulik, Małgorzata Niespodziewana, Elżbieta i Marian Bocianowscy, Tatiana i Jerzy Nowakowie, Jarosław  Prysak, Jan Opaliński, Andrzej Grenda, Dariusz Fiet, Andrzej Janeczko, Anna Możyszek, Maciej Pauksztełło, Aleksy Nowak, Piotr Pustelnik (znany himalaista podarował zdjęcie z jednej z wypraw), Kamil Kwieciński (również fotografie).

Najwyższą cenę osiągnął olejny obraz Iwana Kulika, sprzedany za 4600 złotych, a spośród win – butelka słynnego prowansalskiego Châteauneuf-du-Pape, spadkobiercy „papieskich” win z Awinionu, sprzedana za 2100 złotych.

Równocześnie z główną zbiórką pieniędzy w foyer teatru, goście mogli licytować prace dzieci - małych przyjaciół Fundacji Gajusz.

Łódzcy biznesmeni i aptekarze zjednoczyli swoje siły w szczytnym celu już po raz czwarty – podczas podobnych licytacji organizowanych w ubiegłych latach przez Polską Grupę Farmaceutyczną udało się zgromadzić łącznie ponad 150 tys. złotych.

Obok wspomnianych już na początku organizatorów koncertu i aukcji, ich partnerami byli w tym roku Grupa Brokerska Quantum, Drukarnia Oltom, i Restauracje Barci Zielińskich.

Cieszę, się, że po raz kolejny spotkaliśmy się z taką życzliwością i szczodrością łodzian – powiedziała po zakończeniu aukcji Tisa Żawrocka, kierująca Fundacją Gajusz. – Ja również pragnę wyrazić wdzięczność wszystkim darczyńcom, którzy okazali tyle serca chorym dzieciom – oznajmił Tomasz Kisiel z Fundacji Dbam o Zdrowie.

Tisa Żawrocka i Tomasz Kisiel - Prezesi Fundacji Gajusz i Dbam o Zdrowie