Fundacja Dbam o Zdrowie: Archiwum wiadomości

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćArchiwum wiadomości

W ramach konkursu niezmiennie chcemy dofinansować ogólnopolskie lub lokalne projekty, które obejmują działania mające na celu uświadomienie problemu społecznego, jakim są bariery w dostępie do leków oraz w sposób bezpośredni wspierają osoby najbardziej potrzebujące. Projekty konkursowe powinny być ukierunkowane na pomoc osobom zagrożonych wykluczeniem społecznym - przewlekle lub ciężko chorym, dzieciom, osobom samotnym, starszym, bezrobotnym, znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej lub materialnej, których nie stać na zakup niezbędnych do kontynuowania leczenia leków oraz innych środków medycznych.

W myśl hasła - Razem możemy więcej, projekt ma także zachęcić do wspólnego podejmowania inicjatyw przez organizacje, które choć na co dzień działające w różnych środowiskach i miejscach kraju stawiają przed sobą podobne cele i plany. Dzięki wspólnej wymianie wiedzy i doświadczeń chcemy, by projekt stał się swoistym forum podejmującym temat barier utrudniających skuteczne leczenie Polakom oraz inicjatywą dążącą do ich zminimalizowania, a najlepiej całkowitego zlikwidowania.

W poprzednich dwóch edycjach konkursu dofinansowanie do projektów otrzymało 106 organizacji z niemalże każdego rejonu kraju. Łączna kwota środków przekazana przez Fundację wyniosła 2 miliony złotych, co w połączeniu z wkładem własnym organizacji partnerskich daje sumę niemalże 4 milionów złotych. Warto jeszcze wspomnieć, że pomoc w ramach tych współpracy otrzymało ponad 20 tys. beneficjentów końcowych.

Więcej informacji znajduje się w specjalnie dedykowanej zakładce:kliknij tutaj