Fundacja Dbam o Zdrowie: Nasi podopieczni

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćNasi podopieczni

Małgorzata Urbanowicz

Skąd ma brać siły?

By walczyć z chorobą, samotnie utrzymać mieszkanie bez pracy, bez  renty z powodu zbyt krótkiego okresu składkowego.  Jak nie obciążać swoimi problemami dzieci (13 i 6 lat).

Dzieci są dla pani Małgosi najważniejsze, to dla nich musi przezwyciężyć  Stwardnienie Rozsiane, bo prócz Niej nie mają nikogo.

W 2011 r. pada diagnoza SM.  Choroba pomimo podjętej hospitalizacji i przebytej rehabilitacji postępuje poprzez kolejne rzuty choroby. Coraz częściej pojawia się drętwienie, osłabienie  mięśni, zaburzenie czucia, ogólne osłabienie organizmu) Pani Małgosi ciężko się samodzielnie poruszać, czasami  w krótkich dystansach pomagają Jej dzieci i chodzik nieodzowny „przyjaciel”.  Pani Małgosia jest pod stałą opieką lekarską ale ze względu na długi czas oczekiwania na wizyty do specjalistów  nie zawsze ma możliwość regularnej konsultacji lek. neurologa.  Na prywatne wizyty Jej nie stać.

Z powodu choroby nie może podjąć pracy, a ZUS odrzucił jej wniosek o przyznanie renty z powodu zbyt krótkiego okresu składkowego.  Jedynym jej źródłem  utrzymania jest zasiłek z MOPS-u. To z niego musi opłacić mieszkanie, żywność, ubrania dla siebie i dwójki dzieci, książki i materiały do szkoły, itp.

Za co kupić leki? Tego nie wie.

Liczy się każda pomoc. Pomóc pani Małgosi można wpłacając każdą darowiznę, a także przekazując swój 1 %. Z dopiskiem „Dla Małgorzaty Urbanowicz.