Fundacja Dbam o Zdrowie: Jak otrzymać pomoc?

Jesteś tutaj:   Strona GłównaPomocJak otrzymać pomoc?

Kto może liczyć na pomoc?

Za cel statutowy Fundacji została przyjęta pomoc osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej lub materialnej, których nie stać na zakup leków.

Fundacja pomaga dofinansowując zakup leków dla najbardziej potrzebujących. Osoby, których nie stać na wykup lekarstw, zmagające się z chorobą, osoby przewlekle chore. Najbardziej dramatyczne wnioski o pomoc wpływają od rodziców chorych dzieci, których terapie są bardzo kosztowne.

Na masową skalę problem niewykupywania leków występuje wśród grupy emerytów i rencistów, gdzie aż 4 mln żyje na skraju ubóstwa, otrzymując emeryturę poniżej tysiąca złotych brutto. A są to osoby, które najwięcej wydają na leki. Statystyki wskazują, że liczba osób w wieku pow. 60 lat w najbliższych kilkunastu latach wzrośnie o ok. 50% z obecnych 7 mln do 11 mln.

Nie wykupywanie leków przepisanych przez lekarza to nie realizowanie terapii. A nie realizowanie terapii przeważnie kończy się leczeniem szpitalnym.

Fundacja dociera do osób potrzebujących bezpośrednio, jak również poprzez współpracę z innymi instytucjami i organizacjami społecznymi działającymi w sferze pożytku publicznego.