Fundacja Dbam o Zdrowie: Nasi podopieczni

Jesteś tutaj:   Strona GłównaDziałalnośćNasi podopieczni

Justyna Jastrząbek

Justyna od urodzenia urodzenia cierpi na Dziecięce Porażenie Mózgowe.Dzięki troskliwej opiece rodziny mogła samodzielnie funkcjonować, rozwijać swoje pasje i zainteresowania. Skończyła szkołę podstawową i uczęszczała do Liceum w Łasku. W 2008 r. na dwa tygodnie przed studniówką miała wypadek samochodowy.

Andrzej Oleksy

Pan Andrzej jest pogodnym człowiekiem kochającym góry i przyrodę. Niestety ze względu na chorobę nie może już czynnie chodzić po górach. Pan Andrzej przeszedł ciężki udar w wyniku czego ma niedowład połowiczny prawostronny. Cierpi na Afazje mieszaną. Ma chorobę niedokrwienną mieśnia sercowego.

Bartłomiej Miaśkiewicz

Bartuś urodził się w 2009 r. Od urodzenia choruje. Cierpi na padaczkę, wodniczki podtwarunkowe czaszki oraz ciężką  wadę wzroku. Dziecko leczone jest w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie i Centrum Matki Polki.

Ania Olejnik

Ania jest uczennicą  Liceum Ogólnokształcącego  w Konstantynowie Łódzkim. Jest miłą spokojną dziewczyną lubianą przez uczniów i nauczycieli. Lubi sport a przede wszystkim jazdę na rowerze i łyżwach. Pod koniec 2010 r. wraz z kolżankami wybrała się do Łodzi na lodowisko. W drodze powrotnej w grupę 5 dziewczynek wjechał samochód. Ucierpiały dwie, w tym Ania. W wyniku wypadku odniosła szereg obrażeń w tym uraz czaszkowo-mózgowy ze stłuczeniem mózgu.

Maciej Oświeciński

Maciek jest wcześniakiem. Urodził się w 28 tygodniu ciąży, w zamartwicy wewnątrzmacicznej. Długo trwała walka by pozostał z nami. Maciek od urodzenia nie słyszy. Ze względu na głuchotę ma problem z rozumieniem i dzieci i nauczycieli co znacznie utrudnia mu naukę. Obecnie najważniejsza i najpilniejszą rzeczą jest zakup systemu FM z nadajnikiem, który ułatwi mu kontakt ze światem czyli ułatwi słyszenie gdyż redukuje szumy i wzmacnia odbiór słuchowy. W akcję pomocy dla Maćka włączyła się Natasza Caban, kobieta która samotnie opłynęła świat. To dzięki niej wiemy o Maćku i staramy się mu pomóc.

Mateusz Komenderski

Mateusz choruje od urodzenia.  Mama chłopca nie pamięta tygodnia bez choroby czy infekcji. Pani Emilia wraz z mężem wychowuje dwójkę dzieci ale nie zawsze  stać  rodziców  na zapewnienie należytej opieki medycznej i zakup leków. Mateusz jest dzieckiem niepełnosprawnym. Cierpi na alergie, jest po stałą opieką poradni alergologicznej. Ma ciężką astmę, która przeszkadza mu w stałych czynnościach w nauce i zabawie z rówieśnikami.

Oskar Szubert

Oskar od urodzenia cierpi na zespół Aspergera wymaga całodobowej opieki.

Milena Wieczorek

Pani Milena naszą  podopieczną została przez przypadek. Wzięła ona udział w w organizowanym przez Fundację konkursie fotograficznym "Recepta nie wystarczy" . Zgłaszająć pracę do konkursu napisała, że w przypadku wygranej kwotę tę przeznaczy na  leczenie gdyż od wielu lat cierpi na chężką chorobę mukowiscydozę. Dzięki temu  dowiedzieliśmy się o sytuacji pani Mileny i możemy jej pomóc. Pani Milena pisze o sobie i swojej chorobie:

"Mam na imię Milena. Jestem chora na mukowiscydozę. Jest to choroba genetyczna, w chwili obecnej nieuleczalna i prowadząca do przedwczesnego zgonu."

Zuzia Opolska

Zuzia cierpi na  mukowiscydozę.  Urodziła się już z tą chorobą i w 6 dobie życia przeszła aż trzy poważne operacje. Przez trzy tygodnie znajdowła się na Oddziale Intensywnej Terapii. Zuzia wymaga codziennej rehabilitacji (inhalacje, drenaże, podawanie leków, itp)

Zuzia Błajek

Zuzia urodziła się w  2004 roku. Jeszcze  przed porodem przeszła skomplikowaną wewnątrzmaciczną operację zamknięcia przepukliny oponowo-rdzeniowej. Operacja ta pozwoliła  dziecku uniknąć wodogłowia i typowego dla tego rodzaju schorzeń paraliżu dolnej części ciała. Mimo to dziewczynka ma poważne niedowłady kończyn dolnych i wymaga bardzo intensywnej rehabilitacji.

Beata Białkowska

Z prośbą o wsparcie zwróciła się do Fundacji Pani Beata gdyż ze względu na chorobę oraz trudną  sytuację materialną nie może podjąć zalecanej przez lekarzy kuracji.

Amelia Zamczyk

Amelka jest śliczną, uśmiechniętą dziewczynką. Urodziła się  3 września 2008 r. W drugim miesiącu życia zdiagnozowano u niej ciężką, genetyczną chorobę trzustki – hipoglikemię hiperinsulimiczną. Choroba jest bardzo podstępna. Objawia się nagłymi spadkami cukru we krwi, co prowadzi do niedożywienia mózgu, drgawek i w konsekwencji może doprowadzić do niedorozwoju umysłowego dziecka. W tej chwili Amelka rozwija się jeszcze dobrze.  Jest to zasługa 5 długich pobytów w szpitalach oraz całodobowego kłucia Amelki paluszków,  mierzenia poziomu glikemii we krwi przez rodziców i podawaniu leku (Proglicem-Diazoksyd).  Pomału jednak rodzice zaczynają przegrywać z chorobą. Amelka przestała jeść. Rodzice karmią ją sondą co 3godziny przez całą dobę. Zaczęły się bóle brzuszka i silne wymioty. A co za tym idzie dalsze spadki cukru we krwi.

JEST JEDNAK SZANSA NA PEŁNE WYLECZENIE DZIECKA!

Jakub Kaczmarczyk

Kuba  marzył aby zostać  strażakiem. Niestety już nim nie zostanie, będzie musiał wybrać bardziej spokojny zawód w tym momencie nie wie jaki bo każdy jest nudny. Plany małego chłopca pokrzyżowała choroba. Od 4 lat choruje na Zespół Kipiell-Tranaumeya.

Teresa Wasiak

Kilka lat  temu pani Teresa dowiedziała się, że cierpi na SM czyli stwardnienie rozsiane. Wiadomość przyszła niespodziewanie chociaż pogarszający się stan zdrowia i złe samopoczucie wskazywały, że z jej organizmem dzieje się coś złego.

Karina Gunerka

Karina jest młodą kobietą. Od urodzenia choruje na przepuklinę oponowo-rdzeniową. Choroba ta nie pozwala Karinie na samodzielne poruszanie się.

Dziewczyna mimo choroby walczy z  przeciwnościami  losu i nie poddaje się. Jest ambitna i chce coś w życiu osiągnąć. Skończyła studium informatyczne a obecnie sudiuje administrację.  Niestety ostatnio jej stan sie pogorszył.

<< | 1 | 2 | 3 | >>